Paddenstoelenrisotto in de oven | romige risotto zonder roeren

Risotto maken zonder constant te roeren? In de Esse oven lukt dat perfect! Deze romige paddenstoelenrisotto is verrassend gemakkelijk. Vergeet het eindeloze roeren bij het fornuis - de Esse oven maakt risotto bereiden een fluitje van een cent. Deze luxe paddenstoelenrisotto met porcini en verse paddenstoelen krijgt een heerlijk romige textuur, terwijl de warmhoudoven al het werk doet. Het resultaat is een restaurant-waardig gerecht met minimale inspanning.

Ingrediënten

  • 25 gram gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
  • 2 eetlepels olijfolie of truffelolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 250 gram gemengde verse paddenstoelen (champignons, shiitake, oesterzwammen)
  • Blaadjes van 4 takjes verse tijm
  • Zout en versgemalen peper
  • ½ eetlepel citroensap
  • 300 gram risottorijst (arborio of carnaroli)
  • 150 ml droge witte wijn of vermouth
  • 750 ml warme kippenbouillon (of groenten- of porcinibouillon voor vegetariërs)

Het recept

  • 1

    Bereid de porcini voor Week de gedroogde porcini 15 minuten in warm water Giet door een fijne zeef (vangt eventueel zand op) Bewaar het weekwater - dit is vol smaak! Snijd de porcini in kleinere stukjes

  • 2

    Bak de paddenstoelen Verwarm een hapjespan op de gietijzeren Esse kookplaat Voeg olijfolie of truffelolie toe en verwarm Fruit de ui tot deze zacht is (3-4 minuten) Voeg knoflook toe en bak kort mee Voeg alle paddenstoelen (vers en geweekte porcini) en tijmblaadjes toe Bak 5 minuten tot de paddenstoelen goudbruin zijn Breng op smaak met zout, peper en citroensap

  • 3

    Voeg de risottorijst toe Doe de risottorijst bij de paddenstoelen Roer goed door tot alle rijstkorrels met olie bedekt zijn Dit 'toasten' geeft smaak en zorgt voor de juiste textuur

  • 4

    Voeg vocht toe Giet al roerend eerst de witte wijn erbij Laat iets inkoken (1-2 minuten) Voeg de warme bouillon toe Breng aan de kook op de kookplaat

  • 5

    Laat garen in de Esse warmhoudoven Zodra de risotto kookt, doe je het deksel op de pan Plaats de pan ongeveer 25 minuten in de Esse warmhoudoven van 100°C Geen roeren nodig - de oven doet het werk! De risotto is klaar als het vocht grotendeels geabsorbeerd is De rijstkorrels moeten nog een lichte bite hebben (al dente)

  • 6

    Afwerken en serveren Roer de versgeraspte Parmezaanse kaas erdoor De risotto moet romig en licht vloeibaar zijn (all'onda) Garneer met peterselie en eventueel extra truffelolie Serveer onmiddellijk