Gevulde pitabroodjes | snelle lunch

Gevulde pitabroodjes op de Esse gietijzeren plaat? In 6 minuten heb je een heerlijke warme lunch met gesmolten kaas! Deze Italiaans-geïnspireerde gevulde pita's zijn perfect voor een snelle lunch of als tussendoortje. De gietijzeren Esse kookplaat zorgt voor knapperig brood aan de buitenkant en romig gesmolten kaas aan de binnenkant. Met salami, mozzarella en peppadew krijg je in een handomdraai een restaurant-waardig resultaat.

Ingrediënten

  • 4 pitabroodjes
  • 1 bol verse mozzarella, in dunne plakjes gesneden
  • 4 plakken salami (of prosciutto, chorizo)
  • 4 peppadew-pepertjes uit pot, in reepjes (of geroosterde paprika)
  • Handvol verse basilicumblaadjes, gescheurd
  • Zout en versgemalen peper
  • 40 gram oude kaas, geraspt (of 4 plakken belegen kaas)
  • Bake-O-Glide bakmat

Het recept

  • 1

    Verwarm de Esse kookplaat Verwarm de gietijzeren plaat tot middelhoge temperatuur (circa 180-200°C) Bekleed de plaat met Bake-O-Glide voor gemakkelijk keren Test de temperatuur: een druppel water moet zachtjes sissen

  • 2

    Bereid de pitabroodjes Snijd de pitabroodjes voorzichtig open langs één kant Zorg dat ze niet helemaal doormidden gaan (zakje moet intact blijven) Klap ze open als een boek

  • 3

    Vul de pita's Beleg de onderste helft in deze volgorde: 1 plak salami Plakjes mozzarella Reepjes peppadew of geroosterde paprika Gescheurde basilicumblaadjes Versgemalen peper en zout Geraspte oude kaas (of een plak kaas) Tip: Leg de oude kaas als laatste laag - dit helpt de vulling bij elkaar te houden.

  • 4

    Sluit en gril Klap de bovenste helft van het pitabroodje terug Druk lichtjes aan zodat alles goed vastzit Leg de gevulde pita's op de Esse kookplaat

  • 5

    Bakken met gesloten deksel Sluit het deksel van de Esse (of gebruik een grillpan met deksel) Bak 3 minuten tot de onderkant mooi knapperig en goudbruin is Keer de pita's voorzichtig om met een spatel Bak nog 3 minuten met gesloten deksel De kaas moet gesmolten zijn en het brood krokant

  • 6

    Serveren Haal de pitabroodjes van de plaat Laat 1 minuut afkoelen (de vulling is heet!) Snijd eventueel doormidden Serveer direct