Het recept
-
1
Stel de bovenste oven van de Esse in op 100 °C. Zet 6 schone potjes en bijpassende dekseltjes op een bakplaat onder in deze oven.
-
2
Snijd de kweeperen met schil en klokhuis in stukken en zet ze in een pan onder water. Voeg het kaneelstokje toe. Breng op hoge temperatuur aan de kook en zet de afgesloten pan daarna 2 uur op een ovenrooster boven de jampotjes.
-
3
Leg een mousseline doek / kaasdoek in een vergiet en zet de vergiet op een pan. Giet de kweeperen erin. Laat het sap rustig door de zeef zakken zonder te duwen of te persen.
-
4
Weeg het sap opnieuw af: per 1,1 liter sap voeg je 500 gram geleisuiker toe. Verwarm het sap met de geleisuiker en het citroensap boven op de Esse totdat de suiker is opgelost. Verhoog dan de temperatuur en breng het geheel aan de kook. Laat 1 minuut borrelend koken en schuim indien nodig daarna af.
-
5
Pak met een handschoen een jampotje uit de oven en vul het potje tot de rand met jam. Zorg ervoor dat er geen jam op de rand van het potje komt, door bijvoorbeeld een jamtrechter te gebruiken. Draai er een dekseltje op. Zet minimaal 10 minuten omgekeerd weg en laat daarna op de normale manier verder afkoelen. Plak er een mooi etiketje op.
-
6
Tip: De overgebleven stukjes kweepeer kun je toevoegen aan een appelcompote.
-
7
Tekst en foto: www.cookerathome.nl