Iers Theebrood (van de High Tea)

Bereiding

Doe de avond voor het bakken alle vruchten en de sukade in een om, los de suiker op in de hete thee en giet dit over de vruchten.
Laat de kom afgedekt een nacht staan, zodat de vruchten kunnen wellen.
Verhit de volgende dag de Esse kookoven op 170 graden (stand 4/5).
Leg de noten op de bakplaat en leg deze 5 a 7 minuten bovenin in de bovenste oven.
(wel het wekkertje zetten want ze branden makkelijk aan) Laat ze afkoelen en hak ze grof.
Doe het losgeklopte ei met melk bij het fruit in de kom. Zeef het meel boven de kom en voeg de noten toe. Meng alles grondig.
Verdeel het beslag over de bakblikken en zet ze 1 1/4 uur in het midden van de bovenste oven. Als het midden veerkracht aanvoelt dan is het ook klaar.
Om te voorkomen dat de bovenkant van het brood te donker wordt kan men halverwege het bakken een stukje alluminiumfolie over de taart leggen.
Haal de broden uit de oven en snijd gelijk de zijkanten los van het blik en leg de broden op een rooster en laat ze afkoelen.

Heb nu geduld, over een uur mag je een plakje afsnijden. Heerlijk met echte boter.

Ingrediënten

Voor twee kleine broden.

  • 225 gr. rozijnen
  • 225 gr. krenten
  • 225 gr. sultana’ (grote gele rozijnen)
  • 110 gr. sukade
  • 225 gr. lichtbruine basterdsuiker
  • 3 dl hete lapsang souchong of Earl grey thee
  • 110 gr pecannoten
  • 1 groot ei op kamertemperatuur, losgeklopt met twee eetlepels volle melk
  • 450 gr. zelfrijzend bakmeel
  • En een snufje zout naar eigen smaak.
  • Verder heb je twee blikken voor broden van 450 gr. nodig waarbij de bodem met bakpapier bekleed wordt.